Vleesmeesterwerk: hoe maak je een hemelse pulled pork!

Het barbecue gerecht pulled pork heeft is de afgelopen jaren overkomen waaien vanuit de Verenigde Staten en lijkt zijn plek onder de Nederlandse barbecue enthousiasten gewonnen te hebben. Maar wat is pulled pork eigenlijk en hoe kun je zelf pulled pork bereiden op de barbecue?

pulled pork

pulled pork is feite varkensvlees dat een hele lange bereidingstijd heeft en daarom uitermate geschikt is om de barbecue te bereiden. Doorgaans worden voor het pulled pork gerecht stukken vlees gebruikt die ook een lange bereidingstijd nodig hebben en minder verfijnd of mals zijn als andere delen van het varken. Door minder malse stukken vlees het lang te bereiden worden zelfs deze stukken zo mals dat het praktisch uit elkaar valt. Vandaar de term pulled pork het vlees is dus heel mals en kan daarom uit elkaar getrokken worden (pulled) met een zogenaamd pulled pork kam of met twee vorken.

Welke stukken vlees kun je best gebruiken? Ja dat hangt er vanaf in feite is het zo dat juist de minder malse stukken van het varken zich beter lenen om lang te bereiden en typische barbecuesmaak krijgen. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld schouderstukken of procureur stukken. Je kan deze stukken in de supermarkt maar nog beter is om even langs je slager te gaan voor een mooi stuk kwalitatief goed varkensvlees, bovendien kun je dan precies aangeven hoe groot het stuk moet zijn. Laat je adviseren door je slager daarvoor staat hij er.

Hoe maak ik zelf pulled pork?

Pulled pork heeft een bijzonder lange bereidingstijd nodig, de lange bereidingstijd hebben een aantal bijkomende effecten die het vlees zijn unieke structuur en smaak geven. Doordat het vlees heel lang op de barbecue of rookoven ligt krijgt het vlees die unieke barbecue smaak en die donkere kleur van buiten maar is van binnen niet droog en super mals.

(Je kan eventueel af en toe geurhout, hickory toevoegen aan de kolen om een nog sterker rookaroma te creëren).

Afhankelijk van de grootte van het stuk vlees wordt door ons een bereidingstijd geadviseerd van ongeveer 6 tot 12 uur. Doorgaans geldt hoe langer het vlees op de barbecue ligt des te heftiger de smaak, maar pas op het vlees kan ook droog worden indien teveel vocht verdampt. Dit kun je tegengaan door de temperatuur te verlagen in de barbecue en het vlees langer de tijd te geven. Zorg ervoor dat je gebruikt maakt van een goede temperatuur die direct meet in het vlees en hou nauwkeurig de bereidingstijd bij met een timer.

Als het vlees klaar is laat je het vervolgens een halfuur in aluminiumfolie afkoelen, dit zorgt ervoor dat pulled pork een aangename temperatuur heeft wanneer je het gaat verwerken en zo verdwijnen niet alle sappen uit het vlees, dat zou zonde zijn na zo’n lange bereidingstijd. Na een half uur haal je de pulled pork uit de folie leg je vlees in een bak en begin je door middel van twee vorken het vlees als het ware uit elkaar te trekken. Je kan hiervoor ook de zogenaamde pulled pork kam voor gebruiken, als het goed is krijg je nu lang vlees draden als resultaat. In Amerika serveert men pulled pork traditioneel op een White Bun (wit broodje) met Coleslaw (koolsalade).

Geef een reactie