Welk bier bij de barbecue?

bier voor bij barbecueJa het is weer tijd voor lekker barbecueën met een goed biertje erbij. Wij zijn eigenlijk wel benieuwd naar welk biertje jij bij de barbecue drinkt? Een simpel biertje of misschien wel een speciaal biertje? Bijna iedereen drinkt wel een biertje bij de barbecue of vind dat een biertje bij de barbecue hoort. Tegenwoordig zijn er echt heel veel verschillende soorten bier waardoor het heel lastig is om te kiezen welk bier nou het beste bij welk BBQ gerecht hoort. Zo loop je het risico dat je een verkeerdebiermatchmaakt waardoor het gerecht en het bier niet helemaal tot zijn recht komt. 

Dit heeft te maken met de smaak van bier dat in combinatie met de smaak van het eten niet lekker samen loopt. In dit artikel geven ben je een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van bier voorbij de barbecue zodat je bent verzekerd van dé perfecte biermatch. 

Het combineren van bier met eten noemen we foodpairing. Foodpairing is geslaagd wanneer er één van de twee smaken elkaar gaat versterken en daardoor beter gaat smaken. Dat het bier beter gaat smaken of het gerecht dat je bereidt hebt op de barbecue beter gaat smaken door het bier wat erbij wordt gedronken. In het kort kunnen we bier onderverdelen in vijf basissmaken waarmee je rekening moet houden bij het uitzoeken van bier voor bij de bbq. 

Hieronder een overzicht overzicht van de verschillende biersmaken;

  • (Bitter) Komt voornamelijk door het gebruik van hop in bier.
  • (Zoet) De zoete smaak komt voornamelijk uit gebruik van Maud soorten.
  • (Zout) Bier bevat een beetje zout dat komt uit het gebruik van water dit heeft niet direct effect op de smaakcombinatie.
  • (Zuur) Zuur komt door het soort Maud dat wordt gebruikt en wat een vergisting doet met de mout.
  • (UMAMI) UMAMI smaak is bier minder bekend maar zorgt voor een lang aanhoudende smaak die lastig te beschrijven is. 

Om tot een geslaagde combinatie te komen is het belangrijk dat er een balans is dus een bitter, zuur en zoet. Dat kan je bijvoorbeeld doen door smaak van het gerecht terug laten komen in het bier dat je daarbij drinkt. Klinkt logisch toch? Om te beginnen kun je bepalen wat de hoofdsmaak van het gerecht is. Door dit te bepalen heb je in ieder geval uitgangspunt. 

bier voor bij de barbecue

Zoet barbecue gerecht

Wanneer je BBQ gerecht bijvoorbeeld zoet is doordat er veel suikers zijn toegevoegd of wanneer er een zoete saus of marinade wordt gebruikt bij het gerecht kun je het beste kiezen voor bier wat ook een bepaalde zoetheid heeft. 

Vet barbecue gerecht 

De balans tussen alcohol en vet is ook heel belangrijk. De basisregel is dat hoe vetter het vlees hoger het alcoholpercentage van een biertje mag zijn wat je bij erbij gebruikt. 

Stevige grill/barbecue smaak

Over het algemeen kunnen we zeggen dat bij het barbecueën grillen bieren passen met een gebrande mout.je kunt er stelregel hierbij aanhouden dat hoe intenser barbecue smaak is hoe meer bitter bier mag zijn dat bij het gerecht wordt gedronken. 

Oosterse barbecue (zout, zuur, zoet, pittig)

Oosterse gerechten en marinades die je gebruikt bij gerechten of tijdens het wokken op de barbecue bevatten vaak een  (zout, zuur, zoet, pittig) karakter. Dit komt vaak door het gebruik van ketjap, sojasaus, vissaus. In dat geval kies je het best voor bier met een lichte gebrande mout smaak zoals bijvoorbeeld amber bieren. 

Pittige hete barbecue gerechten

Hele pittige een kruidige BBQ gerechten gaan het best vergezeld met met een bier dat een hoge hop bitter bevat. Een hoge hop bitter in bier gaan kruiden en specerijen extra versterken waardoor je een mooi effect krijgt in food pairing. 

Welke bieren kan ik dan het beste gebruiken voor foodpairing met BBQ gerechten? 

Nu we een beetje beter begrijpen hoe een bierkeuze tot stand komt voorbij een barbecue gerecht heb ik hieronder een overzicht met een aantal solide combinaties die eigenlijk altijd goed uitwerken in elke situatie!

Pilsbier

Een pilsje is lekker bier om even mee te starten of om tussendoor te drinken. Pilsbier heeft een fris en neutraal karakter en zorgt ervoor  dat je smaakpapillen even tot rust komen.

Blond Bier of witbier

Blond en witbier pas heel goed bij lichte gerechten in de lente en in de zomer. Denk je broer aan gegrilde vis of een mooi salade met kip. 

Donker bier

Mooi stuk rundvlees dat nog rood is of rare denk dan eens aan een donker biertje dat er er perfect bij past. 

Dubbel Bier

Een dubbel biertje past eigenlijk altijd wel bij een lekker stuk gegrild vlees. Het enige waar je op moet letten is hoe je vlees gaat kruiden, niet te pittig dat werk vaak minder goed.

Tripel Bier

Een triple past eigenlijk het best bij stoofvlees en gebruik je het best bij bij stoven op de barbecue. Het bier zit namelijk in het gerecht zelf en is zo de perfect combinatie.

Fruitig Bier

De naam zegt eigenlijk al. Fruitig Bier past goed bij een fruitig nagerecht van de barbecue. maar het is ook prima te drinken bij hem lekker de gebakken dorade van de barbecue. 

IPA

Een IPA past perfect bij de kruidige of spicey gerechten van de barbecue. Bijvoorbeeld Indiase gerechten van de barbecue.

Zo nu heb je een aantal tips gehad om een betere bier keuze te maken bij je barbecue gerechten. Wel belangrijk is dat dit in principe de richtlijnen zijn. Maar iedereen is natuurlijk vrij om een eigen smaak te vinden en te experimenteren. Als jij het lekker vindt om een blond bier te drinken bij rood vlees dan moet je helemaal zelf weten. Maar deze suggesties geven je een aardig idee van hoe je bier kan drinken bij een barbecue. Vooral zelf experimenteren, testen en genieten van wat jij lekker vindt en laat me weten welke combinaties jij andere wil aanraden! Succes.

 

Geef een reactie