Géén Droge Kip Meer van de Barbecue!

Lekker kip van de barbecue, maar helaas valt het resultaat tegen! Het komt nogal eens voor dat kip te droog wordt tijdens de bereiding. Met name kipfilet is heel lastig om lekkere sappig te houden tijdens de bereiding. Maar niet getreurd wij hebben een oplossing voor heerlijk malse kip.

Malse sappige kip elke keer weer (1)

Niet droge sappige kip, een heerlijke traktatie!

Er zijn een aantal redenen waarom je kip droog kan zijn en enkele trucs om ervoor te zorgen dat je kip mals wordt.

De meest voorkomende oorzaak van droge kip is omdat het te lang of te op hoge temperatuur is bereidt. Probeer de kooktijd en -temperatuur aan te passen om ervoor te zorgen dat de kip gaar is, maar nog steeds mals. Dat komt doordat kip natuurlijk goed gaar moet zijn om mogelijk salmonella besmetting te voorkomen.

Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C. Zo weet je zeker dat de kip, door en door gaar is en alle schadelijke bacteriën gedood zijn.

Een andere reden kan zijn dat je de kip niet genoeg hebt ingevet voordat je hem bakte. Probeer wat olie of boter op de kip te smeren voordat je hem in de oven of op de grill legt om ervoor te zorgen dat hij niet uitdroogt tijdens het koken.

Wat je ook kan proberen is de kip marineren voordat je hem kookt. Dit kan helpen om de kip malser te maken en het kan ook helpen om de kip meer smaak te geven. Er zijn talloze marinades waarmee je kunt experimenteren om te zien wat je het lekkerste vindt.

Tot slot kan het ook helpen om de kip in folie of in een braadslede te leggen tijdens het koken. Dit kan ervoor zorgen dat de kip vochtig blijft en malser wordt.

De oplossing voor de droge kip?

Maar nu, de beste oplossing voor malse, sappig en smaakvolle kip! Een zout-waterbad. Een zoutwateroplossing kan worden gebruikt om kip malser te maken door het vochtgehalte in de kip te verhogen en tegelijkertijd smaak toe te voegen. Door de kip te marineren in een water-zoutoplossing voordat je hem gaat bereiden, kan het vocht in de oplossing de kip binnendringen en helpen om het vochtgehalte in de kip te behouden tijdens het koken dit zorgt ervoor dat de kip malser en sappiger blijft.

Bovendien kan het zout in de oplossing helpen om de smaak van de kip te versterken en het kan ook helpen om de kip een mooie kleur te geven tijdens het koken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te veel zout gebruikt in de oplossing, omdat dit de smaak van de kip te zout kan maken. Probeer een eetlepel grof zeezout op ongeveer 1/2 kopje water te gebruiken en laat de kip niet langer dan 30 minuten marineren om ervoor te zorgen dat het niet te zout wordt. Om de smaak te versterken kun je aan de zoutwateroplossing bijvoorbeeld citroengras toevoegen of andere specerijen.

Hier is een recept voor gemarineerde kip in zoutoplossing dat je kunt proberen om je kip mals en lekker te maken:

Ingrediënten:

 • 4 kipfilets
 • 1 eetlepel grof zeezout
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 1/2 theelepel chilipeper

Bereidingswijze:

 1. Meng het zout met 1/2 kopje water in een kom tot het zout is opgelost. Voeg de kipfilets toe aan de oplossing en laat ze minimaal 30 minuten marineren of langer dit kun je het best zelf uitproberen wat voor jou het best werkt. De regel is ongeveer, per 500 gram vlees op 2 uur marineren
 2. Verwarm de grill of bakplaat op middelhoog vuur.
 3. Meng de olijfolie, knoflook, paprikapoeder, komijnpoeder en chilipeper in een kom. Haal de kipfilets uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Besprenkel de kipfilets aan beide kanten met de kruidenolie.
 4. Grill of bak de kipfilets in 8-10 minuten gaar, of totdat de interne temperatuur van de kip op 75°C is. Laat de kip 5 minuten rusten voordat je hem serveert. Heel belangrijk want als je te snel het mes in de kip zet, loopt de sap weg uit vlees en zit je met droge kip.

Waar moet je op letten bij het kopen van kip in de supermarkt?

Lekker malse, sappige kip begint natuurlijk met goede kip gebruiken. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van kip in de supermarkt:

 1. Zorg ervoor dat de kip vers is: Kijk of de verpakking onbeschadigd is en of de kip geen ongewone geuren of kleuren heeft.
 2. Kies kip met een laag vetgehalte: Als je bezorgd bent over het vetgehalte van de kip, kies dan voor kipfilets in plaats van kip met de huid erop, of kies voor kip met een laag vetgehalte.
 3. Let op de houdbaarheidsdatum: Zorg ervoor dat je kip koopt die nog steeds houdbaar is en gebruik het binnen enkele dagen nadat je het hebt gekocht.
 4. Kies voor kip van hoge kwaliteit: Als je de keuze hebt tussen verschillende merken of soorten kip, kies dan voor kip van hoge kwaliteit met een goede reputatie voor smaak en kwaliteit. Bijvoorbeeld als je budget het toelaat Franse kip.
 5. Overweeg biologische kip: Als je bezorgd bent over de manier waarop de kip is groot gebracht, overweeg dan om biologische kip te kopen. Deze kip is vaak duurder, maar de moeite waard. Vaak heeft biologisch kip toch een betere smaak en het is mooi dat zo’n kip een beter leven heeft gehad dan de gemiddelde plofkip.

Ik hoop dat deze trucs je helpen om malsere kip te krijgen! Eet smakelijk.

Reacties zijn gesloten.