Barbecue aansteken, hoe doe je dat veilig en snel?

Barbecue aansteken lastig? Dat valt wel mee. Je bent er helemaal klaar voor! Je hebt het vlees een paar dagen laten marineren, de salades in elkaar gezet, wijn staat koud. Kortom het barbecue feest kan beginnen nu nog de barbecue aansteken! Oeps dit wordt lastig. Er staat geen wind en ik heb géén barbecuestarter. Hoe moet ik nu de barbecue aansteken?

De barbecue aanmaken is makkelijker dan veel mensen het doen lijken. Er zij echt geen liters benzine en aanmaakvloeistof nodig om een barbecue aan te krijgen. Hoe je de barbecue kan aanmaken lees je hier. Ik ga je vertellen hoe je eenvoudig de barbecue kan aanmaken zonder daarbij gefrustreerd te raken en te voorkomen dat je dure gemarineerde vlees straks naar benzine ruikt en in plaats daarvan een heerlijke rokerige barbecue heeft smaak en geur heeft gekregen.

In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat je geen barbecuestarter hebt om de barbecue mee aan te steken. Ik laat je zien dat de barbecue aansteken helemaal niet zo moeilijk is.

Als je de barbecue gaat aanmaken heb je meerdere opties. De barbecue aanmaken met aanmaakblokjes is wat de meeste mensen zullen doen dit is helemaal niet nodig. Ik laat je eenvoudig zien hoe je er barbecue kan aanmaken zonder aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof.

Stap 1. Voordat je begint met barbecue aansteken zorg er dan voor dat de barbecue zelf schoon is dit doe je door het rooster schoon te maken en door het as te verwijderen uit de opvangbak. Zo start je op frisse en schone barbecue het barbecueën kan beginnen. Vooral belangrijk dat je de as eruit haalt zodat het niet  van onderen kan opwaaien tegen vlees of vis dat op het rooster ligt. Een stuk gezonder een frisse barbecue zonder asresten en vet resten van vorige keer.

Stap 2. Voordat je de barbecue aansteken gaat is het belangrijk het rooster goed schoon is. Het barbecue rooster schoonmaken je het makkelijkste doen met een goede staalborstel zijn diverse maten voor om te verkrijgen maar ik  zou graag voor iets duurder exemplaar dan van de action. Die gaan over het algemeen een stuk langer mee. Koop dus direct aan het begin van het seizoen een stevige staalborstel. Een goede staalborstel kun je de hele zomer lang gebruiken van het schoonmaken van het barbecue rooster.

Stap 3. Nu is het tijd om de barbecue daadwerkelijk aan te gaan steken. De barbecue aansteken kan op diverse manieren. Maar ik vind het het makkelijkst om de barbecue aan te maken met zogenaamde aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes je kan ook krantenpapier of karton gebruiken. Dat werkt soms nog beter omdat het langer brand.

Stap 4. Nu de kleine stukjes houtskool in de barbecue branden kun je voorzichtig de barbecue voorzien van briketten. Leg deze voorzichtig op het vuur zodat vonken niet in je gezicht opwaaien. Nu is het even een kwestie van geduld, de briketten/kolen zullen er iets van een kwartier tot 20 minuten voordat ze op temperatuur zijn en je kunt beginnen met barbecueën. Je kan zien aan de kolen dat ze temperatuur zijn aan de grijze kleur die ze krijgen, nu is de barbecue op zijn heetst.

Het is ook belangrijk als je de barbecue aanmaken wil dat je niet de deksel erop plaatst tijdens het het aanmaken van de barbecue. Doe de deksel pas op het laatste moment erop en tijdens het barbecueën zelf. Om de barbecue aan te maken moest de deksel er dus afblijven zodat er voldoende zuurstof bij het vuur kan komen als je de deksel te vroeg gaat de barbecue doet tijdens het aanmaken voorkom je dat er voldoende zuurstof bij het vlees bij het vuur komt en de barbecue dus niet aangaat en het vlees rauw blijft en stinkt.

Als je barbecue wil aansteken kun je beste gebruik maken van eerst houtskool en vervolgens wanneer het vuur warm is kolen erop doen. Voor het aansteken van de bbq kun je het beste goedkope houtskool gebruiken en duurdere en vervolgens duurdere kolen erop doen. Duurdere kolen die lang branden zodat je niet vaak de barbecue hoeft bij te vullen en gewoon kan blijven barbecueën. Goede kolen om de barbecue mee aan te steken zijn bijvoorbeeld kokoskolen deze kun je overal wel krijgen en hebben een langere brandtemperatuur een hogere brandtemperatuur.

bbq aansteken

Deze man is heel creatief, dit werkt overigens prima!

Barbecue aansteken tips

  • Voordat je de aanmaakblokjes aansteekt is het belangrijk om te controleren of de luchttoevoer van de barbecue open staat. Het geval van een Weber barbecue kun je dit zelf regelen, als de luchttoevoer aan de onderkant open staat gaat er nog barbecueën stuk makkelijker aan omdat de zuurstof van onder naar boven kan stromen.
  • Plaats om de aanmaakblokjes eerst houtskool en het liefst een kleine stukjes houtskool deze branden een stuk makkelijker dan die grote stukken.
  • Gaat de barbecue nu niet aan wil komt het meestal omdat er te weinig zuurstof of wind staat die het vuur kunnen aanwakkeren. Beste wat je dan kan doen is gewoon bij het vuur wapperen met een oude krant.
  • De barbecue aansteken met oude kooltjes en houtskool werkt niet goed. Belangrijk is het om over goede brandstof te beschikken om je barbecue mee aan te maken. Zorg er dus voor dat je altijd kooltjes en houtskool hebt die goed droog zijn en nieuw. Heel vaak komt het voor dat kolen en houtskool een seizoen blijven staan in de garage en toch vochtig worden, zeker omdat koolstof de neiging heeft vocht te absorberen. Dit zorgt er voor dat niet of nauwelijks ontbranden wat voor de nodige frustratie zal zorgen. Tip: koop elk seizoen nieuwe houtskool en briketten zo weet je zeker dat ze in de tussentijd niet vochtig zijn geworden.
  • Gebruik liever géén aanmaak vloeistoffen om de barbecue aan te steken. Waarom niet zul je zeggen. Omdat ze gevaarlijk zijn en omdat ze een minimaal effect hebben. De barbecue aanmaakvloeistof verbrand heel snel. Dit zorgt ervoor dat ik kooltjes niet goed aan gaan maar dat je wel een hoop vuur in je barbecue hebt met de nodige stank en rookontwikkeling. Let op we willen geen vuur! Bovendien is het ook nog gevaarlijk spul zeker van het wanneer je het direct vanuit de fles in een barbecue spuit terwijl die aan is. 

Hoe kun je gemakkelijk de barbecue aansteken?

Als je nu wat vaker gaat barbecueën is het aan te raden om een barbecue starter te kopen hiermee kunnen barbecue gemakkelijk aanmaken. Een andere optie is een barbecue vuurkanon. Een vuurkanon of barbecue torch is perfect om de barbecue mee aan te steken. De barbecue aansteken met een vuurkanon is super eenvoudig en hartstikke snel je hoeft ook geen gebruik meer te maken van de lappen de krant of. aanmaakblokjes of wind die het vuur moet aanwakkeren.

De barbecue aansteken met een vuurkanon of barbecue torch is dus heel makkelijk het enige wat je nodig hebt is aanstekervloeistof wat je toevoegt aan het apparaat. Het barbecue vuurkanon heeft hele gefocuste vlam dan ben je de barbecue binnen enkele minuten aan hebt echt een aanrader.

 

 

Geef een reactie