Recensie: BBQ boek Smokey Goodness, Jord Althuizen

Recensie Smokey Goodness van barbecuemeister Jord Althuizen

De schrijver van een van mijn favorieten barbecue boeken en autoriteit op barbecue gebied in Nederland is Jord Althuizen. Jord en is inmiddels een autoriteit op het barbecue gebied in Nederland. Althuizen is de oprichter en eigenaar, pitmaster van het authentieke barbecue catering bedrijf Smokey Goodness.  

Sinds 2 jaar heeft hij zijn eerste barbecueboek onder de gelijknamige naam ‘Smokey Goodness’  op de markt gebracht en het is een stoer boek geworden met veel foto’s en verhalen. Inmiddels zijn er ook twee andere boeken gelanceerd Smokey Goodness 2 en Smokey Goodness 3. Hier bespreken we zijn eerste boek ‘Smokey Goodness’.

Barbecue boek Smokey Goodness is door een vakjury uitgeroepen tot het kookboek van het jaar 2016. Het boek heeft ook een prijs gewonnen voor de beste vormgeving dat merk je wel aan de foto’s die in het boek zijn opgenomen. Als je foto’s bekijkt van de barbecue meesterwerkjes krijg je zin om de barbecue aan te steken. Het werkt aanstekelijk!

Als je een boek leest van Jord merk je dat aan je grote voorliefde heeft voor het echte klassieke Amerikaanse barbecueën dat zijn grondslag heeft in het zuiden van Amerika met name in staten als Texas is barbecueën ontzettend populair.

De Amerikaanse barbecue laat zich kenmerken door het bereiden van grote stukken vlees op de barbecue voor een langere perioden. Barbecueën neemt in Amerika al snel van een paar uur ins beslag en worden vooral grote stukken vlees bereid. In Nederland barbecueën we eigenlijk niet maar grillen we voornamelijk vanwege de veel kortere bereidingstijd.

Jord’s barbecue filosofie is er een waren waar wij ons bij kunnen aansluiten. Jord pleit voor minder vlees maar beter vlees te bereiden in plaats van de onophoudelijke stroom van kleine stukjes vlees, kip en vis. Tijd voor kwantiteit, less is more. Ook belangrijk neem vooral de tijd bij het bereiden van grote stukken vlees en geniet van het proces.

In het boek komen verschillende onderwerpen aanbod. Zo vertelt Jord over de Amerikaanse barbecue geschiedenis en wordt er ook veel gesproken over zijn eigen cateringbedrijf Smokey Goodness. In het boek komen ook verhalen aan bod over zijn reis door de zuidelijke staten van Amerika waarbij onder andere barbecue wedstrijden worden bezocht.

Het boek Smokey Goodness is gewoon lekker geschreven je komt er snel doorheen.  Het boek is voorzien van veel foto’s die goed bewerkt zijn maar dat maakt niet uit. Pas op kijk niet teveel naar de foto’s want je gaat er van watertanden.

In het boek hebben het vanavond over het bereiden van grote stukken vlees geen klein gedoe zat hier in Nederland gewend zijn. Smokey Goodness recepten maar je vindt er geen recepten over na dit over desserts en dergelijke.

Wat vinden wij van het boek van Jord? Of je nou een beginnende of een gevorderde barbecue fanaat bent, het boek van Jord daagt je uit om echt te gaan barbecueën. De foto’s in het boek doen watertanden en je wilt bijna haast meteen een barbecue aansteken. Maar er staan niet alleen barbecue recepten in Smokey Goodness. Er wordt ook veel geschreven over barbecue cultuur in Amerika wat ook heel interessant als je echt van barbecueën houdt. Wat ons betreft is het BBQ boek Smokey Goodness van Jord Althuizen een aanrader. Ben je geïnteresseerd in het boek van Jord Althuizen?

Geef een reactie