Houtskool of Briketten, wat is het beste voor de barbecue?

Wat is het verschil tussen kool (briketten) houtskool en wat kan ik het beste gebruiken als ik ga barbecueën?

houtskool of briketten

Voor het gemak, als er over kolen gesproken wordt bedoeld briketten een naam waaronder kolen over het algemeen bekend staan.

Kool is natuurlijk mineraal dat wordt gevormd onder de korst van de aarde. Kool ontstaat uit plantenresten die onder enorme druk en hitte worden samengeperst dit over een periode van duizenden jaren. Vervolgens wordt grond afgegraven op de kolen te delven, steeds minder kool wordt gewonnen dit omdat kool vervuilend is en niet of nauwelijks nog wordt gebruikt voor het verwarmen van huizen.

Houtskool wordt gemaakt uit het verbranden van hout. Het vuur wordt gedoofd net voordat het materiaal verandert in as, zo ontstaat houtskool. In tegenstelling tot kool is houtskool een niet natuurlijk proces en wordt door de mens zelf gemaakt.

Het maken van houtskool kan soms dagen duren materiaal wordt verwarmd tot het net niet brand en zo ontstaan dus houtskool. Het maken van houtskool is een eeuwenoud gebruik en dankzij geologisch onderzoek is aangeduid dat mensen 30.000 jaar geleden al houtskool zelf maakten.

Wat is de beste houtskool voor de barbecue dat hangt af van een aantal factoren natuurlijk persoonlijke voorkeur. Over het algemeen is het zo dat houtskool sneller opwarmt. Je kunt dus sneller barbecueën op houtskool. Een nadeel van houtskool is dat het veel sneller op brand dan kool. Met andere woorden je moet dus vaker de barbecue voorzien van nieuwe houtskool.

De maximum temperatuur van houtskool is ongeveer 2000 graden. Verschil tussen kool en houtskool is dat houtskool een stuk sneller opwarmt. De maximum temperatuur van kolen/briketten ligt iets hoger dan die van houtskool maar niet noemenswaardig.

kolen bereiken minder snel hun gebruikstemperatuur. De betekent dat je langer geduld moet hebben voordat je kunt barbecueën en de barbecue dus eerder moet aanmaken voor dat je kunt beginnen barbecueën. Voordeel van kolen is zoals eerder besproken dat het veel langer blijft branden en meer energie bevat dan houtskool.   

Hoe zit het dan met het aroma dat beide afgegeven, over het algemeen geldt dat de barbecue smaak bij beide producten zoals houtskool goed aanwezig is dit in tegenstelling tot een elektrische barbecue of een gasbarbecue.

Kolen of houtskool welke geven meer smaak af?

kolen barbecue

Een groot misverstand is dat kolen of houtskool smaak zoals vaak omschreven wordt als typische BBQ smaak en vlees geeft nou is het zo dat kolen of houtskool wel smaak afgeven maar de smaak van vlees of de typische barbecue smaak voornamelijk bepaald wordt door verbande vetten en de aroma’s die daarbij vrijkomen en vervolgens hechten aan het vlees/vis dat op de barbecue ligt.

Over het algemeen wordt de smaak ook bepaald door de vetten die van het vlees afdruipen en vervolgens verbranden, je kunt te zeggen dat de vetten die verbranden de bekende barbecue smaak geven aan het vlees of vis en niet zozeer de kool of houtskool waarmee je het vlees verwarmd. 

Waar kun je nou dan best mee barbecueën Dat hangt er helemaal van af als je snel barbecueën zal ik je aanraden om houtskool te gebruiken en wil je wat langere tijd nemen of heb je product niet meer op de barbecue moet liggen dan stuk gebruik van kool meer voor de hand liggend. Vaak worden de energiewaarde van kool of houtskool ook op de verpakking omschreven dit varieert nogal is vaak is het goedkoper houtskool of kool minder energierijk en wat minder calorieën Dit verklaart op de prijs tussen verschillende soorten houtskool of kool.

Houtskool en kool mixen

Een handige tip is om houtskool en briketten met elkaar te mixen. Houtskool brand veel sneller op maar dit maakt niet uit want dit zorgt ervoor dat kolen veel sneller aan zullen gaan. En je dus sneller kan gaan barbecueën. Je gebruikt dus de houtskool als een aanmaakmiddel voor het aanmaken van de kolen op de barbecue.

Wat zijn de belangrijke dingen om te weten;

  • Bij lange barbecue sessies gebruik kolen/briketten en voor korte barbecue sessies gebruik houtskool.
  • Kolen hebben een hogere calorische waarde en branden dus langer, dan houtskool wat een lagere calorische waarde heeft.
  • Smaak wordt met name bepaald door verbrande vet aroma’s die vervolgens door het vlees worden opgenomen, dit geeft de typerende barbecue smaak.
  • Kool ontstaat uit plantenresten jarenlang zijn samengeperst en is een natuurlijk proces. Kolen werden vroeger gebruikt voor het verwarmen van huizen.
  • Houtskool wordt gevormd uit en niet natuurlijk proces namelijk pyrolyse. Het gaat om een bewerking waarbij hout wordt verhit op een zodanige wijze dat slechts een beperkte hoeveelheid zuurstof kan toetreden.

 

 

Geef een reactie