Rookmot wat is en hoe gebruik je het?

Rookmot, rookmeel, zaagsel wat is het en hoe gebruik je het tijdens het roken? Welke soorten zijn en wanneer kies je voor een bepaalde Rookmot? Roken doe je met hout of beter gezegd houtzaagsel. Rookmot of rookmeel is in de essentie houtzaagsel.

Rookmot gebruiken we om koud of warm te roken. Roken doe je zonder vlammen. De bedoeling is dat de rookmot langzaam gaat smeulen en daarmee rook gaat produceren. Omdat het smeult gaat het rookproces heel langzaam, waardoor er een intense en toch subtiele rooksmaak ontstaat. De doelstelling van roken is niet om het product te garen maar om het te conserveren.

Welke soorten rookmot zijn er?

Je kunt je voorstellen dat je in principe met elk type zaagsel kan roken maar toch zijn er een aantal favorieten. Het meest wordt Hickory, Elzen, Kersen, Appel, Beuken, Elzen, Kersen gebruikt als rookmot. Wat hebben we dan nog meer nodig behalve rookmot? Om de rookmot te branden hebben we spiraalvormige rookgenerator nodig. Dit is een metaal vormige spiraal die gevuld wordt met de rookmot. De rookgenerator zorgt ervoor dat de rookmot heel langzaam smeult.

rookgenerator voor barbecue

De rookgenerator plaats je onder in de rookoven, niet direct onder de vis. Want dan lekken mogelijke vetten tijdens het roken op de rookgenerator en dat geeft een onaangenaam geur en smaak aan het product. Daarom gebruiken we een lekbak waarmee we eventueel vloeistoffen als vetten tijdens het roken kunnen opvangen, Zodat deze niet in contact komen met de rookgenerator. Je kunt natuurlijk van alles gebruiken als lekbak, hier kun je er een kopen die speciaal zijn voor het roken.

Kun je vis roken met de barbecue?

Ja dat kan. Daarvoor gebruiken we de rookgenerator die je onderin de barbecue kan plaatsen.

Tip: ga je voor het eerst aan de slagen met een rookoven. Ga dan aan de slag met vis. Met name vettere vissoorten, zoals zalm, forel, haring, makreel en paling, geven een goed resultaat als je deze koud of warm rookt. Maar in principe kun je elke vissoort roken.

Vis roken op een houten plank

gerookte zalm zelf roken

Vis kun je ook goed roken op een houten plank. Een cederhouten plan wordt hier meestal voor gebruikt. Om te voorkomen dat plank zelf begint te smeulen wordt deze meestal ‘nat’ gemaakt met bijvoorbeeld wijn, whisky of sherry maar gewoon water volstaat ook prima.

Het water voorkomt niet alleen dat het hout vlam vat maar geeft ook de smaak van het hout door aan de vis zelf. Nadat je een visje hebt gerookt op een plank kun je hem nadat je hem hebt schoongemaakt gerust nog een keer gebruiken..

Veel rook plezier!

 

Geef een reactie