Moet ik een rookoven kopen?

Het begon met een foto van een prachtige moot zalm op een cederhouten plank. De zalm was helemaal over lengte gefileerd en lag op de plank cederhout. De vis had een prachtige kleur gekregen van het rookproces van maar liefst 3 uur. Een traag toegewijd proces, dat dit bijzonder smakelijke resultaat had. Het volgende wat ik mij afvroeg was mij afvroeg als barbecue enthousiast.

Moet ik een rookoven hebben? Wat kan ik met een rookoven? Hoe gebruik je een rookoven? Is het gebruik van rookoven ongezond? Veel vragen dus. Maar ik wist het zeker als barbecue enthousiast moest ik beslist in bezit van zo’n rookoven komen!

Wat kan je met een rookoven?

Je zult vast denken vlees en vis roken. En dat klopt. Maar het roken van vis en vlees is een bijzonder proces. Waarom? Zul je je afvragen. Nou omdat het delicaat is en meer dan alleen het garen van een stuk vlees of vis. Met een rookoven bepaal je de ‘smaak’ van het product.

Wat is rookmot?

RookmotRoken doe je met rookmot. Rookmot is het product dat gaat smeulen (hout, zaagsel) wat vervolgens rook produceert dat de smaak en garing geeft aan het product. Omdat het Rookmot smeult en niet brandt geeft het een stuk minder warmte af. Daardoor verloopt het gaarproces traag maar krijgt het ook de kans een bijzondere smaak te geven aan je een stuk vis of vlees. Uiteraard zijn er verschillende ’rookmotten’ te krijgen de meest gebruikte is rookmot van Beukenhout maar ook Hickory wordt bijvoorbeeld best veel gebruikt een geeft weer een andere smaak af. Zo kun je eindeloos variëren om zo verschillende smaken te krijgen.

Voordat je begint met roken

Heel belangrijk als je voor de eerste keer gebruikmaakt van je rookoven en voor het eerst gaat ‘roken’. Doe dat zonder vlees of vis. Doe dit 2 keer en je rookoven is ‘ingerookt’. Nog een tip; het is niet de bedoeling dat je de rookoven schoonmaakt nadat je hebt gerookt, het is belangrijk dat de rookaanslag blijft zitten aan de binnenkant van de rookoven om goed te kunnen werken.

Ok nu is het zo ver we gaan roken! Hoe gaan we aan dat doen? 1. Leg de rookmot in het onderste bakje. Zorg ervoor dat het goed verspreid zodat het smeult en niet gaat branden. 2. Leg direct de vis of vlees in de rookoven en wacht niet tot deze op ‘temperatuur’ is zoals een oven of bij een barbecue. 3. Plaats het lekbakje onder het product zodat het vet afdruipt niet verbrand. 4. Houd de temperatuur in de gaten en pak een biertje. Nu is het een kwestie van geduld. Hoe lang moet iets roken, lees je hieronder;

Moet ik een rookoven hebben?

Hoe lang duurt het roken van zalm?

Voor roken van zalm gebruik je bijvoorbeeld rookmot die zorgt voor een subtiele smaak. Omdat zalm ook een subtiele smaak heeft. Daarna gaan we zalm roken op ongeveer 70 graden Celsius. De rooktijd hangt af van het gewicht van de zalm en temperatuur van de rookoven. Voor het roken van een zalm hou ongeveer 3 a 5 uur aan. Handig om producten uit de hete rookoven te halen is een vuurtang. Zo verbrand je je vingers niet, handig dus.

 

 

Geef een reactie